Ankara Dört Boyutlu Ultrason
4 Boyutlu Ultrason Ankara
Tıp biliminde yaşanan gelişmeler sayesinde, görüntüleme sistemleri her geçen gün daha teknolojik ve modern bir yapı kazanmaktadır. Bu da doktorların daha detaylı incelemeler yapabilmelerine, hastalıkları teşhis edebilmelerine ve en uygun tedavi planlarını hazırlayabilmelerine yardımcı olur. Ancak bazı ileri görüntüleme işlemleri, yalnızca hastalıkların teşhisi için kullanılmaz. Dört boyutlu ultrason olarak bilinen uygulama; anne karnında yer alan bebeklerin detaylı olarak incelenmesini, hatta mimiklerinin bile anlık olarak görüntülenmesini mümkün kılar. Durum böyle olunca meraklı ebeveynler ve aile bireyleri de bebeğin kime benzediğini tartışmak, bebekle doğumdan önce tanışmak ve hareketlerini izlemek için 4 boyutlu ultrason yaptırırlar. Bu işlem sayesinde bebeği 3 boyutlu ve anlık olarak görüntülemek mümkündür. Yani ebeveynler; bebeklerinin yüz hatlarını, mimiklerini ve uzuv hareketlerini anlık olarak izleyebilirler. Yazımızın devamında ‘’Dört boyutlu ultrason nasıl çekilir?’’, ‘’4 boyutlu ultrason hangi hastalıkların teşhisinde kullanılır?’’ ve ‘’Dört boyutlu ultrason gebeliğin hangi döneminde yapılabilir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.
Dört boyutlu ultrason hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; kadın doğum alanında uzman isimlerden olan Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş’tan randevu alabilirsiniz.
Dört Boyutlu Ultrason Nedir?
Dört boyutlu ultrason, bazı kromozom hastalıklarının teşhisi ile birlikte bebeğin aile üyeleri tarafından anlık olarak görüntülenebilmesi için de yapılan işlemdir. Bu işlemde normal ultrason çekimlerinde olduğu gibi yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılır. Kesinlikle gebelik, bebek ve anne adayının sağlığı için tehlikeli değildir.
Dört Boyutlu Ultrason Neden Yapılır?
Dört boyutlu ultrason şu gibi durumlarda yapılabilir:
- Bebeğin pozisyonu uygunsa, cinsiyetini erkenden öğrenmek için.
- Bebeğin gelişimini takip edebilmek ve ortaya çıkabilecek sorunları erkenden tespit etmek için.
- Bebeğin yüzünü, mimiklerini ve hareketlerini anlık olarak görüntüleyebilmek için.
- Rahim içerisinde bulunan yapısal ve şekilsel bozuklukları teşhis etmek için.
- Anormal vajinal kanamaların sebebini araştırmak için.
- Dış gebelik gibi ciddi sağlık sorunlarının varlığını değerlendirmek için.
- Yumurtalıklarda veya rahimde bulunan anormal oluşumları tespit etmek için.
Görüldüğü üzere dört boyutlu ultrason pek çok farklı sebepten kullanılabilmektedir.
Dört Boyutlu Ultrasonla Hangi Hastalıklar Araştırılır?
Dört boyutlu ultrason en sık bebekte bulunması olası olan kromozom bozukluklarını araştırmak için kullanılır. Bebekler gelişim süreçleri kapsamında sürekli çoğalan hücrelere sahiptirler. Bu hücre bölünme süreçleri kapsamında bazı sorunlar yaşanabilir. Bebeğin kromozom sayısında veya kromozom yapısında anormallikler bulunabilir. Gebelik takibi kapsamında bu olasılıkları araştırmak için pek çok test yapılır. Ancak çoğu zaman kan testleri yeterli gelmeyebilir. Kesin teşhisin sağlanabilmesi için bebek üzerinde bazı incelemeler ve ölçümler yapılması gerekebilir. Dört boyutlu ultrason tam olarak bu işlem için kullanılır. Detaylı ve anlık görüntüleme imkânı sunduğu için; bebeğin uzuvları büyük bir doğrulukla ölçülebilir. Bahsettiğimiz hastalıklar konusunda nihai kararlara varılabilir.
4 Boyutlu Ultrason Ne Zaman Yapılır?
Dört boyutlu ultrason aslında her zaman yapılabilen bir işlemdir. Ancak bebeğin ideal bir şekilde gözlemlenebilmesi için, fetüsün; gelişimini belli ölçüde tamamlamış olması gerekir. 4 boyutlu ultrasonun, gebeliğin 16. haftasından sonra yaptırılması önerilir. Böylece ebeveynler, bebeklerini rahatça izleyebilir ve gözlemleyebilirler. Gebeliğin 7. ayından sonra bebek yavaş yavaş doğum pozisyonu almaya başlar. Bu sırada konumu da bir miktar değişir. Bu yüzden gebeliğin 7. ayından sonra dört boyutlu ultrason yapmak daha zordur. Pozisyonu itibariyle bebeğin belirli organları net görüntülenemeyebilir.
4 Boyutlu Ultrason Nasıl Yapılır?
Dört Boyutlu Ultrason Nasıl Yapılır?
Dört boyutlu ultrason normal ultrason işlemi ile hemen hemen aynı şekilde yapılır. Hastadan, sedyeye veya yatağa uzanması istenir. Göbek bölgesi açılır ve bölgeye özel bir jel sürülür. Bu jel sayesinde, ultrason cihazının probu cilt üzerinde kolayca kayabilir. Jel sürme işleminin ardından doktor, ultrason probunu göbek bölgesinde yavaşça kaydırır. Bu kaydırma hareketleri, ultrason cihazının ekranında görüntü oluşmasına sebep olur. Ebeveynler, cihazdan bebeklerinin hareketlerini takip edebilirler. Bebek yeterince büyükse mimiklerini izleyebilir ve hatta bebeğin kime benzediği konusunda fikir yürütebilirler. Tanılama amacıyla yapılan Ankara 4 boyutlu ultrason işlemi de tam olarak aynı şekilde gerçekleşir. Bazı durumlarda ikincil ölçüm işlemleri de ultrasona eşlik edebilir.
Ankara Dört Boyutlu Ultrason Fiyatları
Ankara 4 Boyutlu Ultrason Fiyatları
Dört boyutlu ultrason fiyatları, uygulamanın yapıldığı sağlık merkezine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Ankara 4 boyutlu ultrason fiyatları hakkında bilgi almak için bizi arayabilir; kadın doğum alanında uzman isimlerden olan Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş’tan randevu alabilirsiniz.