Ankara Dış Gebelik Tedavisi

    Yumurta hücresinin, sperm tarafından döllenmesi ve gebeliğin başlaması bazı karmaşık, biyolojik mekanizmalar yardımıyla gerçekleşir. Bu mekanizmaların tamamı olması gerektiği gibi işlerse sağlıklı bir gebelik gerçekleşir. Yani sperm hücreleri, Fallop tüplerinde yumurta hücresi ile buluşur ve yumurta hücresini döller. Döllenmiş olan yumurta (embriyo) bir süre sonra rahme yerleşir ve burada gelişmeye başlar. Bazı durumlarda, döllenen yumurta rahme ulaşamaz. Rahim dışında (genellikle Fallop tüplerinde veya yumurtalıklarda) gelişimini sürdürmeye başlar. Bu durum dış gebelik olarak bilinir ve anne adayının hayatı için ciddi riskler taşır. Bu yüzden bahsettiğimiz durumlarda dış gebelik tedavisine başvurulmalı ve tedavi kapsamında gebelik kontrollü olarak sonlandırılmalıdır. Yazımızın devamında ‘’Dış gebelik tehlikeli midir?’’, ‘’Dış gebelik kısırlığa sebep olur mu?’’, ‘’Dış gebelik nasıl tedavi edilir?’’ ve ‘’Dış gebelik sonrası yeniden hamile kalınır mı?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

    Ankara dış gebelik tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, kadın doğum uzmanı Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş gibi uzman bir isimden randevu alabilirsiniz.

    Dış Gebelik Nedir?

    Dış gebelik, döllenen yumurtanın rahim dışı bir bölgede gelişmesi durumudur. Görece sık karşılaşılan bir rahatsızlık olan dış gebelik, anne adayının hayatını ciddi tehlikelere atabilir. Zamanında tedavi edilmediği takdirde; Fallop tüpleri, yumurtalıklar ve dolayısıyla da bireyin doğurganlığı zarar görebilir. Kısırlık gibi sorunlara ek olarak anne adayında iç kanama ve buna bağlı hayati tehlike yaratabilir.

    Döllenen yumurtanın rahim dışı bir bölgede sağlıklı olarak gelişmesi imkansızdır. Bu durum sağlıklı bir doğumla sonuçlanamayacağı gibi annenin hayatını da azımsanamayacak bir riske atar. Bu yüzden dış gebelik durumlarında duygusal tepkiler ve kararlar almamak gerekir. Mümkün olan en kısa sürede tedavi olunması tavsiye edilir. 

    Dış Gebelik Neden Olur?

    Dış gebelik nedenleri arasında şunlar yer alabilir:

    • Gebeliğin 35 yaşından sonra gerçekleşmesi.
    • Anne adayında bulunan bazı kronik hastalıklar.
    • Anne adayının daha önce bir kadın hastalığıyla alakalı ameliyat olmuş olması.
    • Doğurganlığı artırmaya yönelik kullanılan ilaçlar.
    • Çikolata kisti hastalığı.
    • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar.
    • Üreme sistemi organlarında bulunan yapısal bozukluklar.
    • Çeşitli enfeksiyon hastalıklarına bağlı oluşan yapışıklıklar.
    • Sigara ve alkol kullanımı.

    Dış gebelik pek çok sebepten ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeplerin belirlenmesi ve uygun tedavilerin sağlanması gelecekteki gebeliklerin gidişatı açısından çok önemlidir.

    Kimler Dış Gebelik Riski Taşır?

    Daha önce dış gebelik yaşamış olan hastalar, eğer dış gebeliğe sebep olan faktör ortadan kaldırılmadıysa dış gebelik riski taşımaya devam ederler. Bu risk, üreme organlarında yapısal bozukluk olan hastalarda, endometriozis hastalarında ve birden fazla kürtaj yaptırmış olan kadınlarda da vardır. Bu yüzden eğer mümkünse dış gebeliğe sebep olan faktörler özel tedavilerle ortadan kaldırılmalıdır. Mümkün değilse de gebelik takibi veya riskli gebelik takibi gibi sağlık hizmetlerinden yararlanılmalıdır. Böylece bir sonraki gebelik ve anne adayının sağlığı modern tıbbın sunduğu imkânlar çerçevesinde güvence altına alınabilir.

    Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

    Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır?

    Özellikle de gebeliğin ilk zamanlarında dış gebelik belirtileri gözlemlenmeyebilir. Ancak döllenmiş yumurtanın gelişmeye başlaması ile birlikte normal gebelik belirtilerinden farklı şikâyetler de gözlemlenmeye başlanabilir. Gebelik ilerledikçe fallop tüplerinin üzerine binen basınç artar, dokular yavaş yavaş zarar görmeye başlarlar. Buna bağlı olarak ciddi ağrılar deneyimlenebilir. Dış gebelik bu noktaya kadar teşhis edilmemişse, fallop tüplerinde yırtılma meydana gelebilir. Bu da iç kanamaya yol açabilir. İç kanama sebebi ile bireyler; baş dönmesi ve bayılma gibi belirtilere sahip olabilirler.

    Dış Gebelik Sağlık Açısından Tehlikeli Midir?

    Dış gebelik anne adayının sağlığı için çok tehlikelidir. Rahim dışında, bebeğin gelişmesine olanak sağlayacak imkânlar ve alan yoktur. Dolayısıyla döllenmiş yumurta gelişmeye devam ettikçe farklı organlara zarar verir. Bu kişinin kısır kalmasına veya iç kanama yaşamasına yol açabilir. İç kanamaya zamanında müdahale edilmezse kişinin hayatı riske girebilir. Bu yüzden gebelik sürecinde doktor kontrolleri aksatılmamalıdır ve dış gebelik tespit edilmişse zaman kaybetmeden tedavi çalışmalarına başlanmalıdır.

    Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Dış gebelik tedavisinin birincil amacı anne adayının sağlığını korumaktır. Bu amaç doğrultusunda gebelik derhal sonlandırılır. Gebeliği sonlandırmak için çeşitli medikal tedavilere veya cerrahi operasyonlara başvurulabilir. Medikal tedavi kapsamında gebeliğin sonlanmasını sağlayan bir ilaç, enjeksiyon yolu ile hastaya uygulanabilir. Bir diğer seçenek ise dış gebeliğin cerrahi işlemler (mümkünse laparoskopi) yardımı ile sonlandırılmasıdır. Aynı zamanda hastada iç kanama bulunuyorsa, kanamayı durdurmaya yönelik tedaviler de bu uygulamalara eşlik edebilir.

    Dış Gebelik Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

    Dış gebelik tedavisi sonrası hastaların bir süre hastanede kalmaları gerekebilir. Ancak bu çoğu zaman hastanın sağlık durumuna ve iç kanama şüphesine bağlıdır. Tamamen tedavi olmuş hastalara, ilerideki gebelikleri için riskli gebelik takibi gibi sağlık uygulamaları önerilir.

     Ankara Dış Gebelik Tedavisi Fiyatları 2024

    Ankara dış gebelik tedavisi fiyatları, tedavi uygulamasının türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu yüzden net bir ücretten bahsetmek mümkün değildir.

    Ankara dış gebelik tedavisi fiyatları hakkında bilgi almak için bizi arayabilir; kadın doğum uzmanı Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş gibi uzman bir isimden randevu alabilirsiniz.

    Call Now Button