Ankara Gebelik Takibi

    Gebelik, tüm aşamaları ile anne ve baba adayları için çok özel bir deneyimdir. Bu süreçte anne adayı gerek biyolojik gerekse de fiziksel olarak pek çok değişimden geçer. Anne adayının aldığı besin kaynakları, hızla büyüyen bebek ile paylaşılmaya başlanır. Bebek sağlıklı bir şekilde geliştikçe anne adayında meydana gelen değişimler de hızlanır. Gebelik süreci daha önce bahsettiğimiz gibi çok özel bir deneyim olsa da kendine has bazı zorlukları vardır. Gebelik süresinde yaşanan değişimler, bazı durumlarda anne adayının veya bebeğin sağlığını riske atabilir. Gebelik hipertansiyonu ve gebelik şekeri gibi hastalıklar, bebekteki kromozom anormallikleri ve plasenta kaynaklı sorunlar düşük gibi hiç istenmeyen sorunlara yol açabilirler. Gebelik takibi olarak bilinen sağlık hizmeti; anne adayının ve bebeğinin düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçmesini sağlar. Bu kontroller tamamen gebelik dönemine özel olarak seçilmişlerdir. Pek çok olası sorun, bu kontroller sırasında erkenden fark edilebilir ve gerekli tedaviler erkenden gerçekleştirilebilir. Yazımızın devamında ‘’Gebelik takibi neden önemlidir?’’, ‘’Gebelik takibinde neler yapılır?’’ ve ‘’Gebelik takibi nasıl yapılıyor?’’ gibi sorulara yanıt vereceğiz.

    Ankara gebelik takibi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, kadın doğum alanında uzman isimlerden olan Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş’tan randevu alabilirsiniz.

    Gebelik Takibi Nedir?

    Gebelik takibi, gebelik süresi boyunca anne adayının ve bebeğin sağlığını düzenli olarak kontrol etmek için yapılan uygulamadır. Gebeliğin farklı aşamaları vardır. Gebelik sürecinde bazı haftalar, diğerlerine göre çok daha önemlidirler. Çünkü bazı hastalıklar, ilk olarak bu haftalarda tespit edilebilir hale gelirler. Eğer gebelik takibi gibi hizmetler alınıyorsa, doktor bu haftalar hakkında ebeveynleri bilgilendirir. Gerekli testler için tarih belirler, bu testleri uygular, gerekiyorsa tedavi çalışmalarını başlatır.

    Gebelik Takibi Neden Yapılır?

    Gebelik takibi, gebelik süresince ortaya çıkabilecek olası sorunları erkenden tespit etmek ve vakit kaybetmeden tedavi çalışmalarına başlamak için yapılır. Gebelik takibinin bir diğer yapılma sebebi ise, gebeliğin anne adayı için olabildiğince sağlıklı ve konforlu geçmesini sağlamaktır. Bu amaç dahilinde, tedavi uygulamalarına ek olarak doğuma hazırlık için telkinler; vücut ağrılarına, vücut değişimlerine ve psikolojik değişimlere yönelik çalışmalar da yapılabilir.

    Gebelik Sırasında Görülebilecek Hastalıklar Nelerdir?

    Gebelik döneminde en sık karşılaşılan hastalıklar ve riskli durumlar şunlardır:

    • Gebelik şekeri.
    • Gebelik hipertansiyonu
    • Bebekte meydana gelebilecek kromozom anormallikleri. Bu anormalliklerin sebep olduğu düşükler.
    • Plasenta sebepli sorunlar.
    • Enfeksiyon hastalıkları.
    • Dış gebelik.
    • Hem anneyi hem de bebeği etkileyen metabolizma sorunları.
    • Annenin kilosundaki ani değişimler.
    • Bebekte meydana gelebilecek gelişimsel sorunlar.
    • Annede görülebilen psikolojik sorunlar.

    Gebelik sürecinde saydıklarımıza ek olarak daha pek çok hastalık görülebilmektedir. Bu hastalıklar, gebelik takibi gibi özel programlar sayesinde erkenden tespit edilebilirler. Anne ve bebeğin sağlığı düzenli olarak kontrol edilebilir, gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesi sağlanabilir.

    Gebelik Takibi Sırasında Başvurulan Testler Nelerdir?

    Gebelik takibi sırasında şu gibi testlere başvurmak mümkündür:

    • İki boyutlu ultrason, üç boyutlu ultrason, dört boyutlu ultrason.
    • Smear testi.
    • Kan testleri.
    • İdrar testi.
    • Genel tarama testleri.
    • Hormon tarama testleri.
    • Anne kanından bebek DNAsı tesbiti testi.
    • İkili tarama testi.
    • Üçlü tarama testi.
    • Frengi testi.
    • Kızamıkçık testi.
    • Enfeksiyon hastalıklarını tespit etmek için yapılan testler.

    Bu testlerin tamamı farklı hastalıkları teşhis etmek üzere özelleşmiş olan uygulamalardır. Gebeliğin doğru zamanlarında uygulandıklarında, bebeğin ve annenin sağlığı için çok önemli bilgilere erişilebilir. Bu bilgiler ışığında teşhis ve tedavi süreçleri gerçekleştirilebilir. 

    Hafta Hafta Gebelik Takibi Nasıl Yapılır?

    Hafta hafta gebelik takibi, ilk olarak anne ve baba adayının gebelik hakkında genel olarak bilgilendirilmesi ile başlar. Bu süreçte yaşanılacak olan değişimlerden, olası sorunlardan ve bu sorunların erkenden nasıl fark edilebileceğinden bahsedilir. Buna ek olarak doktor, bir gebelik takvimi veya ajandası oluşturur. Bu takvim kapsamında, hangi haftada hangi testlerin yapılacağı kararlaştırılır. Anne adayının kronik hastalıkları varsa bu hastalıklar düzenli olarak takip edilir. Anne adayının vücudundaki değişimlere alışması, bu değişimlere ayak uydurması sağlanır. Buna yönelik çeşitli çalışmalar yürütülür. Gebelik takibinin bir diğer önemli aşaması ise anne adayını doğuma hazırlamaktır. Kişi talep ederse, doğuma hazırlık için özel uygulamalar yapılabilir. Anne adayı için en uygun doğum yöntemine karar verilebilir. Doğum konularıyla ilgili detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Doğal Doğum veya Sezaryen Doğum isimli yazıları inceleyebilirsiniz.

    Gebelik, riskli gebelik olarak tanımlanıyorsa ‘’Riskli Gebelik Takibi’’ olarak bilinen daha sıkı bir kontrol planı gerçekleştirilir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Riskli Gebelik Takibi isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.

    Ankara Gebelik Takibi Fiyatları 2024

    Gebelik takibi, gebelik sürecinde şiddetle önerilen bir uygulamadır. Gebelik takibi fiyatları, uygulamanın kapsamına ve gerçekleştiği sağlık merkezine göre değişiklik gösterebilir.

    Ankara gebelik takibi fiyatları ve doğum gibi konular hakkında bilgi almak için bizi arayabilir; kadın doğum alanında uzman isimlerden olan Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş’tan randevu alabilirsiniz.

    Call Now Button