Kolposkopi Ankara

    Dişi üreme sistemini meydana getiren organlar, diğer her canlı doku gibi sürekli bir değişim içerisindedirler. Bu değişim süreci sırasında istenmeyen bazı durumlar meydana gelebilir. Özellikle de rahim ağzı, vajina ve vulva civarlarında kişinin sağlığı için oldukça zararlı olan lezyonlar (yaralar) görülebilir. Bu lezyonlar ve diğer anormal oluşumlar kanserli olabilme riski taşırlar. Yani bu lezyonların doğasını araştırmak, hangi sebeplerden meydana gelmiş olabileceklerini öğrenmek ve isabetli bir tedavi çalışmasına başlamak için çeşitli tanılama uygulamaları gerekir. Bu uygulamalar arasında en sık kullanılanlardan biri de kolposkopi işlemidir. Kolposkopi gerek pratik gerekse de ayrıntılı araştırmalara olanak sağlayan bir işlem olması açısından oldukça önemlidir. Yazımızın geri kalanında ‘’Kolposkopi ağrılı mıdır?’’, ‘’Kolposkopi nasıl yapılır?’’ ve ‘’Kolposkopi hangi hastalıkların teşhisinde kullanılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

    Ankara kolposkopi işlemi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; Ankara kadın doğum uzmanı Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş gibi uzman bir isimden randevu alabilirsiniz.

    Kolposkopi Nedir?

    Kolposkopi, bazı kadın hastalıklarının araştırılması ve teşhis edilmesi için kullanılan görüntüleme tekniğidir. Mikroskop veya teleskopa benzetilebilen bu cihaz sayesinde, vulvanın, vajinanın ve rahim ağzının detaylı incelemesi yapılabilir. Saydığımız bölgelerde yer alan anormal oluşumlar, lezyonlar ve yaralar gözlemlenebilir. Bu gözlemlerden yola çıkarak hastalık teşhisi yapılabilir ve mümkün olan en isabetli tedavi hasta için özel olarak planlanabilir. 

    Kolposkopi Neden Yapılır?

    Kolposkopi Neden İstenir?

    Kolposkopi; rahim ağzının, vajinanın ve vulvanın doku yapısını incelemek için yapılır. Bu bölgedeki anormal oluşumlar, kolposkopi işlemi sayesinde 40 kata kadar büyültülebilir. Böylece gerek bu anormal oluşumlar gerekse de direk organların kas ve damar yapısı detaylı olarak incelenebilir. Kolposkopi, genital siğil ve rahim ağzı kanseri başta olmak üzere pek çok hastalığı araştırırken kullanılabilmektedir. 

    Kolposkopi Hangi Durumlarda Yapılır?

    Kolposkopi işlemi şu gibi durumlarda yapılabilir:

    • Smear testinden beklenmedik, anormal sonuçlar alınması.
    • HPV tarama testi sırasında rahim ağzı kanserine yol açabilecek HPV türlerinin pozitif çıkması. (HPV Tip 16 ve HPV Tip 18)
    • Vulvada (vajinanın dıştan görünen kısmında) lezyonlar görülmesi.
    • Rahim ağzı kanserinden şüphelenilmesi.
    • Rahim ağzı çevresinde yapılacak olan cerrahi operasyonlar öncesinde dokuların incelenmesi.

    Görüldüğü üzere kolposkopi işlemi birçok hastalığın araştırılmasında kullanılmaktadır. Bu gibi görüntüleme teknikleri sayesinde hastalıkları isabetli bir şekilde tespit etmek ve mümkün olan en iyi tedaviyi hastaya ulaştırmak mümkün olmaktadır.

    Kolposkopi Kimlere Yapılabilir?

    Kolposkopi işlemi, doktorun uygun bulduğu herkese yapılabilir. Şöyle ki bu işlem sırasında meşakkatli ve acı verici işlemlere başvurulmaz. İdeal şartlar altında gerçekleştiği takdirde enfeksiyon da dahil olmak üzere hiçbir riski yoktur. Bu yüzden kadın hastalıklarının araştırılmasında ve tanılanma süreçlerinde yaygın olarak kullanılan bir tekniktir.

    Kolposkopi Nasıl Yapılır?

    Kolposkopi işlemi öncesinde hastalar, yapılacak olan işlemler hakkında detaylı olarak bilgilendirilir. Daha sonra ise hastalardan jinekoloji muayeneleri için özel tasarlanmış olan bir masaya uzanmaları istenir. Hastaya uygun pozisyon verildikten sonra vajina duvarları, vajinal spekulum isimli bir cihazla aralanır. Daha sonra ise vajina ve hedef bölgeler; enfeksiyon oluşumunu önleyecek özel bir sıvı ile yıkanır. Kolposkopi cihazı görüntülemeye el verecek şekilde konumlandırılır ve inceleme işlemine başlanır. Kolposkop cihazı, hedef dokuları 40 kata kadar büyüyebilmektedir. Böylece doktor, şüpheli yaraları, lezyonları ve zararlı oluşumları özenle inceler. Bazı durumlarda bahsettiğimiz şüpheli oluşumlardan biyopsi örneği de alınabilmektedir. Biyopsi örnekleri, daha farklı ve kesin sonuçlar veren laboratuvar incelemeleri yapabilmek amacıyla alınır. Biyopsi örneği alınmadan önce hastaya lokal anestezi uygulanabilmektedir.

    Kolposkopi İşlemi Ne Kadar Sürer?

    Kolposkopi işlemi hemen hemen 10 dakika içerisinde son bulur. Bu uygulama sırasında yapılan işlemler son derece basit, konforlu ve hızlıdır. Bu yüzden çoğu zaman işlem 10 dakikadan bile kısa sürmektedir. Bazı durumlarda incelenen bölgelerden doku örneği alınabileceğinden bahsetmiştik. Eğer biyopsi için örnek alınacaksa işlem bir miktar uzayabilmektedir.

    Kolposkopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

    Daha önce de bahsettiğimiz gibi kolposkopi işlemi oldukça basittir, herhangi bir risk taşımamaktadır. İşlem sonrasında hastalar gündelik yaşamlarına dönebilirler. Kolposkopi sonrası bir miktar karın ağrısı görülebilmektedir. Bu ağrı genelde 2 saat kadar sürer ve bu süre zarfında azalarak kaybolur. Doktorunuz kolposkopi öncesi hazırlık ve kolposkopi sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulunacaktır.

    Kolposkopi Sonuçları Ne Zaman Belli Olur?

    Doktor, anlık olarak kolposkopi sırasında bir karara varabilmektedir. Yani yaptığı incelemeler neticesinde işlemden hemen sonra sonuçları sizinle paylaşabilir. Ancak biyopsi örneği alınmışsa, raporun çıkması 2 haftayı bulabilmektedir. Rapor sonucu geldiği zaman doktorunuz, sonuçları sizinle paylaşacaktır.

    Ankara Kolposkopi Fiyatları 2024

    Kolposkopi işlemi sayesinde rahim ağzı kanserinden şüpheli lezyonlara kadar pek farklı konuda incelemeler yürütülebilir. Ankara kolposkopi fiyatları, işlemin yapıldığı sağlık kurumuna göre değişiklik gösterebilir.

    Ankara kolposkopi fiyatları hakkında bilgi almak için bizi arayabilir; Ankara kadın doğum uzmanı Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş gibi uzman bir isimden randevu alabilirsiniz.

    Call Now Button