Sezaryen Doğum Ankara
Doğumlar genelde iki farklı yöntemle geçekleşir. Bunlardan ilki vajinal doğumdur. Vajinal doğumda, bebek doğum kanalına girer; ıkınma gibi çeşitli faaliyetler yardımı ile doğum gerçekleşir. Bazı durumlarda doktorlar, doğal doğuma müdahale etmek zorunda kalabilirler. Bu müdahale, vajinal dokuların kontrolsüz bir şekilde yırtılmasını önlemeye veya doğumun başarıyla gerçekleşmesini sağlamaya yöneliktir. Bazı durumlarda doğum sırasında, normal doğumdan vazgeçilip sezaryen doğuma geçilir. Sezaryene geçilme kararı, bebeğin veya annenin sağlık durumu sebebi ile gerekli olabilmektedir. Diğer yaygın doğum yöntemi ise sezaryen Doğum Ankara dır.
Yazımızın da asıl konusu olan sezaryen doğum Ankara, genelde normal doğumun mümkün olmadığı veya talep edilmediği durumlarda gerçekleşir. Bu işlem sırasında çeşitli anestezi uygulamalarına, cerrahi kesilere ve dikişlere başvurulur. Yazımızın devamında ‘’Sezaryen doğum nasıl olur?’’, ‘’Sezaryen doğum ağrılı mıdır?’’ ve ‘’Sezaryen sonrası iyileşme süreci nasıldır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.
Ankara sezaryen doğum, gebelik takibi ve benzer konular hakkında bilgi almak için; kadın doğum alanında uzman isimlerden olan Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş’tan randevu alabilirsiniz.
Sezaryen Doğum Nedir?
Sezaryen doğum, doğumun cerrahi yöntemler kullanılarak yapıldığı işlemdir. Bu işlem ameliyathane koşullarında gerçekleşir. Bebeğin sağlıklı bir şekilde doğabilmesi için anne karnına cerrahi kesi yapılır. Doğum bu kesi yoluyla yapılır. Sezaryen doğum öncesinde anne adayına anestezi uygulanır. Böylece doğum sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi duyulmaz.
Sezaryen Doğum Hangi Nedenlerden Yapılır?
Şu gibi durumlarda sezaryen doğuma başvurulabilmektedir:
- Bebeğin, doğum için elverişli bir pozisyonda durmaması.
- Annenin rahminde yırtılma veya anormallik bulunması.
- Kordonda sarkma meydana gelmesi.
- Annenin leğen kemiğinde kırık veya benzeri bir sorun bulunması.
- Bebeğin kafa boşluğunda sıvı birikimi tespit edilmesi.
- Annede kalp ve damar hastalıkları bulunması.
- Annenin daha önce bir rahim ameliyatı geçirmiş olması.
- Bebeğin normalden iri olması, genel olarak 4 kilodan daha ağır olması.
- Plasentanın bebekten erken ayrılması.
- Plasentanın yerleşimi ile ilgili sorunlar bulunması.
- Miyom, polip ve benzeri anormal oluşumlar sebebi ile vajinal doğumun mümkün olmaması.
- Annenin taşımakta olduğu bazı hastalıkların, bebeğe bulaşmasını engellemek.
Gebeliğin gidişatı, bebek, plasenta veya anne ile ilgili pek çok sağlık durumunda sezaryen doğuma başvurulabilmektedir. Sezaryen doğum seçeneği, ortaya çıktığı ilk yıllardan beri milyonlarca annenin ve bebeğin hayatını kurtarmıştır. Bazı uzmanlarca gerekmedikçe önerilmiyor gibi görülse de gerek görüldüğü durumlarda oldukça faydalı, başarılı ve isabetli sonuçlar vermektedir.
Sezaryen Doğum Sırasında Ağrı Hissedilir Mi?
Sezaryen doğum sırasında ağrı hissi duyulmaz. Doğum öncesinde anneye anestezi uygulaması yapılır. Anestezi genel olarak iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Bunlardan ilki genel anestezidir. Genel anestezi uygulanan hastaların bilinci kapalıdır. Bu yüzden ağrı ve rahatsızlık hissi duymazlar. Bir diğer anestezi yöntemi ile epidural veya spinal anestezidir. Bu anestezide annenin bel bölgesine özel bir enjeksiyon yapılır. Bu enjeksiyon sayesinde ağrı ve rahatsızlık hissi tamamen kesilir. Doğum sırasında anne adayının bilinci açıktır.
Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?
Sezaryen doğum, ameliyathane ortamında, anestezi işlemi yapılmasıyla başlar. Genelde epidural veya spinal anestezi tercih edilir. Anne adayı, daha önce de bahsettiğimiz gibi ağrı hissi duymaz ama bilinci açıktır. İşlemlerin öncesinde annenin koluna damar yolu açılır. Bu damar yolu, gerek görüldüğünde sıvı ve ilaç takviyesi yapmak amacıyla kullanılır.
Damar yolu ve anestezi işlemi yapıldıktan sonra mesane bölgesine idrar sondası takılır. Bu işlemin hemen ardından karın ve bel altı bölgesi, özel bir dezenfektan sıvı ile temizlenir. Böylece olası enfeksiyonların önüne geçilir. Daha sonra ise bikini bölgesine boyutu 10 santimetre civarında olan bir kesi yapılır. Dokular kademe kademe geçilerek rahme ve bebeğe ulaşılır. Bebeğin doğumu gerçekleştikten sonra yapılmış olan kesiler, özel dikiş uygulamaları yardımıyla kapatılır. Dikiş işlemi ile birlikte sezaryen doğum son bulmuş olur. Tüm işlemler yaklaşık yarım saat sürer.
Sezaryen Doğum Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Sezaryen Doğum Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Sezaryen doğumun ardından anne, 1 ila 2 gece boyunca hastane gözetiminde tutulur. Eğer küvez gibi uygulamalara gerek kalmamışsa bebek anneye verilir. Doktor ve sağlık çalışanları, düzenli olarak anne ve bebeğin sağlık durumunu kontrol ederler. Anestezi etkilerinin geçmesi ve annenin 6 saat kadar dinlenmesinin ardından, anneden ayağa kalkması, mümkünse yürümeyi denemesi istenir. 1 ila 2 günlük hastane yatışı boyunca bu tarz hafif egzersizler yapılabilir.
Sezaryen doğum sonrası tam iyileşme 4 ila 6 haftayı bulabilir. Tam iyileşme gerçekleşmeden önce yorucu fiziksel aktivitelerde bulunulmaması önerilir. Bazı egzersizler dikişlere zarar verebilir ve annenin ağrı hissetmesine yol açabilir. Doktor önerisine göre bu egzersizlerden de bir süre uzak kalınmalıdır.
Dikiş izleri zaman içerisinde ten rengine yaklaşırlar ancak tamamen ortadan kaybolmazlar. Dileyen hastalar, özel lazer uygulamaları ile bu izi sildirebilirler. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Annelik Estetiği isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.
Ankara Sezaryen Doğum Fiyatları 2024
Ankara sezaryen doğum fiyatları; doğum öncesinde, doğum sırasında ve doğum sonrasında yapılan işlemlere göre değişiklik gösterebilir. Ankara sezaryen doğum fiyatları hakkında bilgi almak için bizi arayabilir; kadın doğum alanında uzman isimlerden olan Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş’tan randevu alabilirsiniz.